Kody odporności

Nowe oznaczenia Stare oznaczenia
ToMV Tm - odporność na wirusa mozaiki tytoniowej (mozaiki pomidora)
Fol:1,2 Fr - odporność na Fusarium rasy 1 i 2 ( Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici )
Ff:1,2,3,4,5 C5 - odporność na Cladosporium fulvum (Fulvia fulva ), rasy A, B, C, D i E
For Fr - odporność na Fusarium szyjki korzeniowej (Fusarium oxysporum f.sp. radicis )
On Oi - odporność na mączniaka prawdziwego ( Oidium neolycopersici )
Pi (Ph) - tolerancja na zarazę ziemniaczaną na pomidorach ( Phytophtora infestans )
Pl P - odporność na większość ras Pyronechaeta lycoperisci (korkowatość korzeni)
Va, Vd V - odporność na werticiliozę (Verticilium alboatrum, Verticilium dahliae)
Mi, Ma, Mj N - odporność na większość wystepujących szkodliwych nicieni (Meloidogyne incognita, M. arenaria, M. javanica)
Si Wi - odporność na srebrzystość liści
HR Wysoka odporność — zdolność odmiany rośliny do wysokiej odporności na działalność określonych szkodników lub patogenów oraz/lub ograniczania symptomów i oznak choroby w porównaniu do podatnych odmian. Wysoko odporne odmiany mogą wykazywać pewne symptomy, kiedy presja ze strony określonego patogenu lub szkodnika jest duża. Nowe i/lub nietypowe odmiany określonego patogenu lub szkodnika mogą przezwyciężyć odporność, czasami całkowicie.
IR Średnia odporność — zdolność odmiany rośliny do odporności na wzrost i rozwój określonych szkodników lub patogenów, ale może ona wykazywać symptomy w większym zakresie w porównaniu do odmian wysoko odpornych. Niemniej odmiany roślin o średniej odporności będą wykazywać mniej wyraźne symptomy lub uszkodzenia niż wrażliwe odmiany roślin, które rosną w podobnych warunkach oraz/lub pod podobną presją ze strony szkodników lub patogenów.
List dotyczący kodów odporności W zakładce aktualności/informacje ze świata znajdziesz list dotyczący kodów odporności

Aktualności

Galeria De Ruiter

Często zdjęcia mogą przekazać więcej informacji niż słowa..

 Zapraszamy do oglądania...

więcej

Chcesz otrzymywać porady na temat: Jak prowadzić swoją uprawę - zostaw e-mail